Jos voin olla jostakin edes semisti ylpeä, niin en koskaan ajautunut pikavippeihin. Käytin kyllä luottokorttiani ja minulla oli pääsy aiemmin toista asiaa varten hankittuun 4000 euron OP:n joustolainaan, jossa minulla on nyt velkaa kokonaisuudessaan pyöreästi 2000 euroa. Tätä lyhentämään on sovittuna 150 euron minimilyhennys kuukaudessa, eli minimilyhennystä noudattaen olen maksanut velkani pankille noin 14-15 kuukaudessa (kun otetaan huomioon laskutuslisät ja korot).

Moni rahapeliriippuvainen ei ole näin "onnekkaassa" tilanteessa. Monella on useampia luottokorttilainoja ja niiden päälle vielä erilaisia pikavippejä. Pikavipeissä ei lyhyen ajan lainana ole sinällään mitään vikaa: jos tarvitset muutaman satasen tilille mahdollisimman nopeasti ja olet maksamassa vipin seuraavan kuukauden aikana pois, niin siihen pikavippifirmat voivat olla ihan varteenotettavia. Mutta jos sinulla ei ole mahdollisuutta maksaa pikavippiä pois nopeasti, niin siitä on hyvin liukas alamäki kuukausikorkojen ja muiden juoksevien maksujen suohon.

Lueskeltuani muiden uhkapeliriippuvaisten blogeja ovat niissä mainitut kokonaisvelkamäärät liikkuneet 10 000 eurosta jopa 300 000 euroon. Yleisellä tasolla peliriippuvaisten velat ovat pääasiassa juuri luottokortti- ja pikavippifirmoille, joiden kuukausi- ja korkomaksut ovat huomattavasti suurempia kuin ns. normaalissa pankkilainassa. Siksi niihin on helpompi upota ja ylös rämpiminenkin kestää kauemmin.

En halua kuitenkaan näiden varjolla vähätellä omaa tilannettani, vaikka jollakin kierolla tavalla ne tuovat lohtua pieneen kuplaani. 2000 euroa ei ole sekään pieni velkasumma, kun otetaan huomioon että olen ihan tavallinen duunari. Lisäksi vuosikausien pelaaminen on tehnyt sen, että vaikka olen ollut monta vuotta vakityössä, ei minulla ole tällä hetkellä lainkaan mainittavia säästöjä tai puskuria. Tämän vuoksi toukokuu meneekin niin minimaalisella rahankäytöllä kuin vain mahdollista.

Kuitenkin kyseisen velan inhimillinen kuukausierä mahdollistaa taas sen, että voin hengittää suhteellisen vapaasti ilman, että henkeni salpautuu ajatellessani kenties vielä vuosia kestävää velkataakkaa. Toivon kaikesta sydämestäni, että kanssaeläjät pääsevät myös kiipeämään pinnalle asti.

- ExPeluri